Manipulācijas ar kilogramiem

01.08.12

Anastasijas Grigorjevas olimpisko iespēju izvērtēšanu apgrūtina kilogramu staigāšana. 2010. gadā Eiropas čempione 55 kilogramos. 2012. gadā Eiropas vicečempione 59 kilogramos. 2012. gadā kvalificējās Olimpiskajās spēlēm 63 kilogramos.

Varētu padomāt, ka pie smagākām ir grūtāk sasniegt tikpat labus rezultātu kā iepriekš pie vieglākām... Droši vien, ka tā ir, bet tas nav tik viennozīmīgi, kā pirmajā brīdī šķiet...

Olimpiskajās spēlēs nav 59 kilogrami, līdz ar to ir jāiekļaujas 55 vai 63.

Grigorjeva : "Lai piedalītos sacensībās līdz 55 kilogramiem, man bija jānomet 10 kilogrami, jo ikdienā mans svars ir 65 kilogrami. Tas ir slikti veselībai, un organismam milzīgs stress. Tāpēc arī nolēmu, ka startēšu kategorijā līdz 63 kilogramiem. Kad dzinu svaru uz 55 kilogramiem, tad nebija nekādu spēku un jutos izspiesta kā citrons. Savukārt svara kategorijā līdz 63 kilogramiem jūtos kā zirgs - ir gan spēks, gan lielisks noskaņojums, jo pat svēršanās dienā varu normāli apēst gan brokastis, gan pusdienas. Arī morāli jūtos ļoti labi" (22.05.12 LETA, lat.gorod.lv).
Izspiests citrons vai labs zirgs - tur ir liela starpība!

"Man tas ir nieks nomest 5 kilogramus. Pēc laba treniņa pirmie 3 jau ir nost. Bet vēlāk ir grūti, jo nedrīkstu arī dzert šķidrumu. Tad mani naktīs moka viens un tas pats sapnis: stāvu pie strūklakas ar atvērtu muti, mēģinu noķert kādu ūdens lāsi, taču nekā...", - Anastasija nopūšas. Biežās svara maiņas dēļ sāka streikot veselība. Gada laikā 6 reizes mainīja svaru par astoņiem kilogramiem, un organisms pret to protestēja. Abi ar treneri nolēma, ka tāda mētāšanās ir jāizbeidz. Tagad nevajag badoties, un viņa jūtas labi" (27.07.12 V.Vāvere, SestDiena).

Grigorjeva : "Kilogramu nomešana prasa lielu gribasspēku. Agrāk svaru nodzīt bija vieglāk, jo tad bija vairāk, ko zaudēt, bet tagad tauciņu vietā nākuši muskuļi, ar kuriem tik daudz manipulēt nevar... Daudz trenējos, ļoti maz ēdu un dzeru. Tieši dzēriena trūkums ir tas šausminošākais, ūdens visdažādākajos veidos (redzu pat strūklakas) rādās pat sapņos. Pēc šādas svara dzīšanas paiet ilgs laiks, kamēr atgūsti spēkus un ieej normālā ritmā" (24.03.11 sporto.lv).

Lielākā daļa no olimpiskajām pretiniecēm pēdējos gados ir startējušas vienā svara kategorijā, tomēr dažām arī ir novērota kilogramu staigāšana, bet ne tik liela kā mūsējai. 63 kilogramos Grigorjeva ienāca šogad, tāpēc pirms olimpiādes ar tagadējām pretiniecēm viņa ir sacentusies tikai 2 reizes (under Michalik, over Sastin).